Kauhuelokuvat

Kauhuelokuvien hahmoja (TOP 10)

Kauhuelokuvien hahmot ovat kenties tärkein osa itse kauhuelokuvaa. Hyvän kauhuelokuvan pääpahis elää usein jopa vuosikymmeniäkin populaarikulttuurissa itse elokuvan tai elokuvasarjan jälkeen ja joidenkin selittämättömät...

Kauhuelokuvat aiheuttavat voimakkaita reaktioita

Kauhuelokuvat pyrkivät herättämään yleisössä pelkoa tai inhoa ​​viihdetarkoituksiin. Kauhuleffojen tavoitteena on myös herättää katsojissa painajaisia ja kauhua tuntemattomasta. Kauhu on alun perin saanut inspiraationsa Edgar Allan Poen, Bram Stokerin ja Mary Shelleyn kaltaisten kirjailijoiden kirjallisuudesta. Elokuvalajina kauhuleffat on ollut yli vuosisadan ajan. Kauhu voi myös esiintyä fantasia ja scifi -muodossa.

Kauhuelokuva sisältää usein pahan voiman, tapahtuman tai hahmon tunkeutumisen jokapäiväiseen maailmaan. Yleisimpiä elementtejä ovat haamut, vampyyrit, ihmissudet, pahat noidat, kultit, musta taikuus, demonit, satanismi ja paholainen ja hirviöt.

Mikä on paras kauhuelokuva?

Se mikä on oma lempi kauhuleffa on tietenkin jokaisen oma päätös. On kumminkin tiettyjä elokuvia mitkä nousevat kauhuelokuvien kulttiklassikoiksi. Nämä ovat elokuvia mitkä ovat pysyneet kauhufriikkien ”must see” listoilla iät ajat. Vaikka osalla onkin jo ikää, niin edelleen niistä saa kauhusta haluttavat reaktiot. 

Top 5 kauhuelokuvat ikinä

  1. Psycho (1960)
  2. The Shining (1980) 
  3. Alien (1979) 
  4. Tumbbad (2018) 
  5. The Blue Elephant (2014)

Miksi ihmiset katsovat kauhuelokuvia?

Ensimmäinen teoria on että kauhuleffat herättävät sisällämme piilotetun pedon. Peto on jokaisen ihmisen sisällä, ja emme hyväksy sitä. Peto kumminkin nauttii esimerkiksi sekasorron ja murhien näkemisestä. Osaa taas ihmisistä kiehtoo pelottavat kokonaisuudet, jotta he voivat miettiä mitä kauhuelokuvien hahmojen päässä tapahtuu. Usein kauhuelokuviin liittyy tarina missä ihmiset saavat selville hirviön luonteen, voimat, heikkoudet ja peräisyyden. Se on katsojalle parhaillaan hieno seikkailu!

Yleisin syy on kumminkin puhdas jännityksen haku, kauhuelokuvasta voi saada saman adrenaliinin kuin esimerkiksi benjihypystä. Kauhuelokuvan tuottama jännitys voi olla erittäin miellyttävää, koska todellista uhkaa ei ole. Kauhuleffat myös tuovat ihmisiä lähemmäs toisiian. On myös teoria että kauhuelokuvat saavat meidän kosketuksiin sen kanssa mitä oikeasti pelkäämme.

Mikä tekee kauhuelokuvasta hyvän?

Kauhuelokuvat leikkivät suurimpien pelkojemme kanssa. Mitkä kauhuelokuvien elementit pelottavat meitä ja mistä se johtuu. Näitä asioita on käytetty kauhuelokuvissa iät ja ajat

Kuoleman pelko

Fakta on että suurin osa ihmisistä pelkää kuolemaa, eksistentiaalisesti että psykologisesti. Se ei todellakaan ole kauhuelokuva, jos ihmisiä ei tapeta. Osaatko nimetä kauhuelokuvia, missä kukaan ei kuole?

Pimeä

Varhaisimmista lapsuusvuosistamme lähtien olemme pelänneet pimeää – emme itse pimeää, vaan sitä, mitä se piilottaa. Kauhuelokuvan katsominen pimeässä voimistaa pelkoa, koska pystyt kuvittelemaan kauhuleffan hirviöt pimeässä kulmassa huoneessasi. Moni ei myöskään pysty nukkumaan pimeässä kauhuelokuvan jälkeen, koska aivot suodattavat vielä kauhua.

Hirveitä asioita ja pelottavia paikkoja

Käärmeet, hämähäkit, rotat ja muut ryömivät asiat ovat itsessään pelottavia, mutta kun ne koskettavat ihoa pimeässä, se vahvistaa tätä yleistä fobiaa. Kauhuelokuvat ovat myös täynnä pelottavia paikkoja – hautausmaita, vanhoja taloja, umpeen kasvaneita metsiä, luolastoja, ullakkoja, kellareita. Nämä ovat pimeitä paikkoja, joihin pahat asiat voivat piiloutua.

Hämmennys

Monissa kauhuelokuvissa on groteskisti vääristyneitä antagonisteja (ajattele Frankensteinin hirviötä, oopperan fantasiaa, zombeja). Varhaisessa kehityksessä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvat ja lapset reagoivat pelolla epäsymmetrisiin tai häiriintyneisiin kasvoihin. Aika moni lapsi esimerkiksi pelkää pellejä.

Jännitys

Parhaat kauhuelokuvat ovat täynnä jännitystä. Jännitykseen liittyy ennakoiminen, että jotain pahaa tapahtuu, mutta ei tiedetä, milloin se tapahtuu. Tästä syystä tapahtuu myös ”jump scare” -reaktio. 

Pelottava musiikki

Musiikki voi luoda tunnelmia ja herättää tunteita. Kauhuelokuvissa käytetty musiikki voi olla kammottavaa, ja sitä voidaan käyttää ruudulla näkyvien asioiden korostamiseen. Musiikki lisää jännityksen ja järkytyksen tunteita. Esimerkiksi pianon voimakas sointu on tuttu asia kauhuelokuvissa.

Salama ja ukkonen

Monet ihmiset pelkäävät salamaa ja ukkosta. Äkilliset valon välähdykset, mitkä voivat tappaa. Tästä seuraa myös kova äkillinen ääni, mitkä voi korostaa kauhukohtauksia. Vilkkuvat valot ja kovat äänet ovat kauhuelokuvan tukipilari.