Oliko vuosi 2022 hyvä kauhupeleille?

Viimeisimmät

Vuosi 2023 on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle, mutta on hyvä luoda vilkaisu menneen
vuoden kauhupelikenttään. Tässä artikkelissa pohditaan, että oliko mennyt vuosi hyvä
kauhupelien kannalta.

Kauhupelit pitävät pintansa suosittuna ajanvietteenä

Kauhupelit ovat pitäneet suosionsa, vaikka niiden muodot ovat muuttuneet vuosien varrella: ne ovat levittäytyneet tietokoneilta eri konsoleille. Jopa jotkut kolikkopelit, kuten LeoVegas kolikkopelit, netissä hyödyntävät kauhuteemaa toteutuksessaan. Tällä tavoin kynnys kokeilla kolikkoepelejä netissä pienenee, kun teema on tuttu. Teknologian kehityksen myötä on mahdollista pelata kauhupelejä monilla eri alustoilla sujuvasti ja nopeasti. Pelaaminen on kuitenkin saanut rinnalleen uusia ajanviettotapoja, joten kauhupelit joutuvat kilpailemaan ihmisten ajasta.

Tästä huolimatta kauhupelit ovat edelleen suosittu ajanviettotapa ja pelien laatu on noussut vuosien aikana. Tämä pitää paikkansa niin teknisen toteutuksen, kuin myös pelien juonen kohdalla: itse asiassa pelien juoni on erittäin merkittävä osatekijä pelien kokonaisuudessa. Tämä asettaa myös peliin palkattavat näyttelijät tärkeään asemaan: rooli on tehtävä uskottavasti, jotta pelaaja kokee olevansa osa pelikokemusta. Siirrytään seuraavaksi niihin vuoden 2022 kauhupeleihin, joissa kokonaisuus on toiminta. Niiden avulla voimme vastata, että oliko vuosi kokonaisuudessaan hyvä.

1. The Quarry

Tämä Supermassive Gamesin tekemän pelin suurin ansio liittyykin juuri edellä mainittuun näyttelijöiden suoritukseen. Tähän peliin on palkattu genren osaajia, kuten esimerkiksi Ariel Winter (tuttu esimerkiksi psykologisesta kauhuelokuvasta Excision), David Arquette (tuttu Scream -leffoista) ja Ted Raimi (muistamme hänet esimerkiksi legendaarisesta The Evil Dead -kauhuleffasta, jonka hänen veljensä Sam ohjasi). Näyttelijät tekevätkin tästä pelistä kerrassaan mainion kauhupelin. Miinuksena voimme sanoa sen, että varsinaista pelattavaa ei ole kovin paljon.

2. Signalis

Tässä pelissä on erittäin vahva retro -henki. Jotkut pitävät tätä peliä jopa viime vuoden parhaana pelinä, mutta listallamme se on toisella sijalla. Kyseessä on kuitenkin ehdottomasti peli, jota jokaisen kauhupeliystävän kannattaa kokeilla.

Signalis on peli, joka siis ammentaa retrosta, mutta yhdistää sen scifiin ja selviytymispelien parhaisiin puoliin. Pelaaja astuu Elsterin – replikan – rooliin, joka löytää itsensä tuntemattomalta planeetalta. Mikä pahinta, Elsterillä ei ole mitään muistikuvia menneestä. Pelaajan tehtävänä onkin selvittää totuus Elsterin menneisyydestä. Tätä kuitenkin vaikeuttaa se, että pelaajan on taisteltava mystisen planeetan vihamielisiä asukkaita vastaan. Peli hyödyntää loistavalla tavalla selviytymispelien tematiikkaa ja suosittelemme tätä peliä lämpimästi kaikille tämän tyylilajin ystäville.

3. Evil Dead: The Game

Mainitsimme jo The Evil Deadin, joka on yksi merkittävimmistä kauhuelokuvista. Listalle pääsee nyt elokuvaan perustuva peli. Tässä pelissä seikkaillaan Evil Dead -leffoista tutuissa paikoissa ja pelaaja pääse pelaamaan tuttuja hahmoja – mukaan luettuna tietysti myös Ashia, jota leffoissa näytteli legendaarinen Bruce Campbell. Pelissä pääsee pelaamaan viiden muun pelaajan kanssa, joten nostamme tämän esille, mikäli kauhupelikokemus kavereiden kanssa kiinnostaa.

4. The Last of Us: Part I

The Last of Us on monien mielessä tällä hetkellä, johtuen videopeliin perustuvasta televisiosarjasta. Listamme numero neljä on kuitenkin viime syksynä julkaistu The Last of Us: Part I. Peli on kehitetty Naughty Dog -pelistudion toimesta ja se julkaistiin PlayStation 5:lle. Kyseessä on peli, jossa on väkevä tarina, mutta kyseessä on kuitenkin selkeästi kauhupeli.

Peli sijoittuu post-apokalyptiseen maailmaan, jossa on monenlaista tallaajaa – kaikkiin ei todellakaan kannata tehdä lähempää tuttavuutta! Joelin ja Ellien – pelin hahmojen – on tehtävä yhteistyötä ja suunnattava kohti länttä. Tämä peli kannattaa pelata ja katsoa sarjaa sen jälkeen!

5. Fobia St. Dinfna Hotel

Tässä pelissä pelaaja astuu journalistin kenkiin, joka asettuu yöksi hotelliin. Hän joutuu kuitenkin huomaamaan, että kyseessä ei ole mikään tavallinen hotelli, vaan siellä alkaa tapahtua yliluonnollisia asioita. Journalistimme joutuu hyödyntämään ammattitaitoaan selvittääkseen mitä hotellissa oikein tapahtuu: tehtäviin kuuluu esimerkiksi eri ongelmien ratkaisemista.

6. Madison

Tämä peli on kauhukokemuksen suhteen yksi viime vuoden parhaista. Pelaaja päätyy seikkailemaan tässä ensimmäisen persoonan, psykologisen kauhun juhlaa olevassa pelissä pelottavaan taloon. Hänellä on käytössään ainoastaan kamera. Pelottavien yllätysten lisäksi pelaajan eteen tulee myös kinkkisiä tehtäviä ratkaistavaksi. Mikäli kaipaat hyytävää pelikokemusta, tämä peli on sinulle.

Listamme perusteella on helppo tehdä yhteenveto: viime vuosi oli todella hyvä kauhupelien suhteen. Tilan puutteen vuoksi emme edes saaneet kaikkia huippukauhupelejä mahtumaan mukaan.

 

Samankaltaiset artikkelit