Slottipelit, joita voi pelata halloweenina

Viimeisimmät

Halloween on vuosittain 31. lokakuuta. Halloween on anglosaksisissa maissa juhlittava juhla, joka ajoittuu suomalaisen pyhäinpäivän aattoon. Juhlan nimi tulee sanoista ”All Hallow’s Eve” eli suomeksi kaikkien pyhien aatto. Juhlan nimi on muotoiltu näistä sanoista. Alkujaan halloween on ollut muinaisten kelttien juhla ja sitä on vietetty talven alkamisen kunniaksi. Perinne on säilynyt anglosaksisissa maissa ja se siirtyi myös uudelle mantereelle. Amerikasta juhla on alkanut levitä muualle amerikkalaisen populaarikulttuurin vaikutuksesta.

Halloween pohjautuu kelttien muinaiseen juhlaan samhainiin. Suomessa vastaava juhla on ollut pyhäinpäivä. Juhlassa keltit juhlivat vuoden vaihtumista. Nykyaikaisessa halloweenissa on tarkoitus myös muistella kuolleita. Amerikkalaisen populaarikulttuurin myötä juhlan tunnukset ovat tulleet tunnetuiksi myös muussa maailmassa.  Kukapa ei tuntisi leikeltyä kurpitsalyhtyä. Halloweenina kaikkialla olevaa irvistävää kurpitsaa kutsutaan nimellä Jack O’Lantern. Amerikkalaiset ovat myös tuoneet juhlaan paljon karnevalistisia piirteitä.  Yhdysvaltoihin juhlan ovat tuoneet irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset.

Kurpitsalyhdyn lisäksi halloweenin teemaan kuuluvat vainajat, kummitukset, vampyyrit ja noidat. Yhdysvalloissa ja nykyään Suomessakin ovelle saattaa ilmestyä halloweenin teemaisesti naamiaisasuihin pukeutuneita lapsia kysymään ”karkki vai kepponen”. Jos talon asujalla ei ole tarjota karkkia, hänen tulee varautua kepposeen.

Vaikka halloween ajoittuu suomalaisen pyhäinpäivän aattoon, kyse on alkuperältään eri juhlista. Ennen pyhäinpäivää pakanat viettivät kekriä, jossa juhlittiin sadonkorjuun päättymistä. Suomessa kekrin historia ulottuu yli 2000 vuoden päähän. Meksikossa vietetään lisäksi DÍa de muertos eli kuolleiden päivä samaan aikaan kuin halloween.

Myös aikuiset voivat halloweenina järjestää omat naamiaisjuhlat. Hauskoihin ja kepeätunnelmaisiin juhliin voi pukeutua, vaikka kummitukseksi tai vampyyriksi. Suomessakin järjestetään paljon halloween aiheisia juhlia, ja se on yksi osa myöhäissyksyn ja alkutalven juhlakautta. Erityisiä naamiaisasuja voi ostaa useasta paikasta. Aikuisten halloween juhlissa on lupa hassutella ja pukeutua hauskoihin ja hieman pelottaviin asuihin.

Halloweenina voi valmistaa erityisen ruoka-aterian. Ideoita voi ottaa vaikka Yhteishyvästä, Valio tai K-ruoka -sivustolta. Halloweenina voi syödä vaikkapa kurpitsapiirakkaa. Lisäksi monet kevyet juhliin sopivat ruoat ovat hyvä ruoka juhliin.

Mutta mitä muuta halloweenina voi tehdä kuin juhlia lasten tai aikuisten juhlissa? Halloweenina voi syödä paljon karkkia. Juhlien aikaan voi myös pelata monenlaisia slottipelejä. Tällaiset kolikkopelit voivat olla hauska lisä pimenevissä illoissa.

Esimerkiksi teemansa puolesta Halloweeniin sopivia kolikkopelejä ovat Book of Magic tai Rise of Merlin. Taikuuteen, kummitukset ja kelttiperinteeseen liittyvät pelit ovat hyviä pelejä halloweeniin virittäytymiseen. Halloweenin pimeät illat saavat uuden lisän slottipeleistä.

Halloweenista on tehty useita elokuvia. Tunnetuin on varmasti John Carpenterin ohjaama Halloween sarja sen ensimmäinen osa Halloween -naamioiden yö. Sarjaan kuuluu yhteensä 12 kappaletta elokuvia. Viimeisin on ilmestynyt vuonna 2021. Halloweenina julkaistaan usein kauhuelokuvia, ja monessa tunnetussa ja merkittävässä kauhuelokuvassa on halloween teema. 

Samankaltaiset artikkelit