Tänään Suomessa: Game of Thrones -tähden uusi minisarja The Hot Zone – hyytävä kertomus ebolasta

Viimeisimmät

National Geographic -kanava aloittaa tänään Suomessa uutuussarjan The Hot Zone. Sarja on tuoreeltaan katsottavissa myös Viaplay ja Ruutu -suoratoistopalveluissa.

Amerikkalainen minisarja on hyytävä kertomus ebolasta, tappajaviruksesta, joka rantautui Yhdysvaltoihin vuonna 1989. Tarina kertoo viruksen ensi uhreista ja taistelusta sen leviämistä vastaan. Viruksen löytää ja tutkimuksia johtaa salaisessa armeijan SWAT-ryhmässä työskentelevä eversti Nancy Jaax, joka riskeeraa kaiken pitääkseen viruksen kurissa.

Richard Prestonin kirjaan perustuvan sarjan näyttelijäkaarti koostuu Hollywoodin kuumimmista tähdistä. Rooleissa muun muassa Julianna Margulies (Teho-osasto, Good Wife), Noah Emmerich (Super 8, The Americans), Topher Grace (70’s show, Spiderman 3) ja Liam Cunningham (Game of Thrones).

Sarjassa kuvattavien tapahtumien jälkeen ebola on tehnyt tuhojaan lähinnä Afrikassa. Tällä hetkellä Kongon demokraattisessa tasavallassa riehuu kaikkien aikojen toiseksi pahin epidemia, joka on vaatinut jo yli 2000 kuolonuhria.

– Syitä siihen, että maassa ebolaepidemia on yhä vallalla, ovat heikko turvallisuustilanne ja epästabiili poliittinen tilanne, joiden takia maan terveydenhoitoa ja kansanterveysjärjestelmää ei ole pystytty kehittämään tarpeeksi. Myös ihmisten luottamus viranomaisiin on huonolla tasolla, kertoo THL:n johtava asiantuntija, epidemiologi Jussi Sane.

Hänen mukaansa ebolaepidemian leviäminen ja pitkittyminen ovatkin seurausta pitkälti kehnoista olosuhteista eikä siitä, että tauti olisi helposti tarttuva.

– Ebola herättää pelkoja ennen kaikkea siksi, että sen oireet ovat dramaattisia ja tartunnan saaneista keskimäärin puolet kuolee. Jos sitä verrataan kuitenkin esimerkiksi influenssaan tai norovirukseen, se tarttuu melko huonosti.

Sane pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että ebola voisi kasvaa epidemiaksi asti Suomessa tai Euroopassa.

– Meillä on toimiva järjestelmä, jonka avulla tilanne voitaisiin eristää nopeasti. Kun perusterveydenhuolto, seurantajärjestelmät ja laboratoriokapasiteetti ovat kunnossa, tartuntaketju saadaan katkaistua varhaisessa vaiheessa. Pahinta, mitä Suomessa voi olla, ovat pandemiat ja influenssaepidemiat. Tietenkin myös epätodennäköisiä skenaarioita varten suunnitelmat ovat olemassa.

Yleisesti ottaen matkailijan riski sairastua ebolaan on pieni.

– Jos jossakin maassa tiedetään olevan ebolaa, se ei tarkoita kuitenkaan, että kaikkialla riski olisi yhtä suuri. Meidän arviomme mukaan esimerkiksi juuri Kongon demokraattisessa tasavallassa riskialueet ovat siellä, minne tavallinen matkailija ei eksy, Sane valottaa.

Hänen mukaansa matkailija suojautuu parhaiten eri tartuntatauteja vastaan pitämällä mielessään yleiset turvallisuusohjeet ja maalaisjärjen.

– Huolehdi rokotuksistasi, pidä huolta hygieniastasi, pese käsiäsi, älä koske sairastuneisiin henkilöihin tai kuolleisiin eläimiin. Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, onko matkakohteen suhteen annettu erityisiä suosituksia.

The Hot Zone alkaa National Geographic TV -kanavalla tuplajaksoin keskiviikkona 18. syyskuuta klo. 21.00 ja on katsottavissa Viaplayssa sekä ilmaisessa Ruutu-suoratoistopalvelussa heti esityksen jälkeen.

Katso The Hot Zone -traileri alta:

Samankaltaiset artikkelit