Miksi kauhu on viihdyttävää? Tieteen selittämänä

Viimeisimmät

Jotkut ihmiset rakastavat kuluttaa kauhua. Suosituista sarjoista, kuten American Horror Storysta ja The Walking Deadista, kummitteleviin teemapuistoihin ja pelottaviin Steven Kingin romaaneihin, kaipaamme kaikenlaisia ​​pelottavia kokemuksia.

Samaan aikaan pelko ei ole aivan positiivinen tunne. Makaa sängyssä ja naposimme sitä ja sitä, luku 2, vapisten pimeyden tunkeutuessa ympärillemme – tätä tunnetta emme kuvaile miellyttäväksi. Mitä sitten on kauhussa, johon ihmiset niin vetoavat? Lisäksi miksi jotkut meistä ovat valmiita käyttämään kovalla työllä ansaittuja rahojaan pelotteluun, kuten online casino, kun taas toiset tekevät paljon vaivaa välttääkseen sen? Nämä kysymykset saivat meidät tutkimaan kukoistavaa globaalia kauhuteollisuutta. Mikä olisikaan parempi aika jakaa löytömme kuin nyt, vuoden pelottavin aika?

Miksi katsomme ylipäätään kauhua?

Yksi syy, miksi käytämme kauhua, on kokea stimulaatiota. Altistuminen pelottaville teoille tai jopa niiden ennakointi voi stimuloida meitä – sekä henkisesti että fyysisesti – vastakkaisilla tavoilla: negatiivisesti (pelon tai ahdistuksen muodossa) tai positiivisesti (innostuksen tai ilon muodossa). Esimerkiksi kauhuvideon katsominen aktivoi samanaikaisesti molempia stimulaatiotyyppejä, joista suurin nautinto koetaan pelottavimmalla hetkellä. Myös kehomme biokemia muuttuu, kun kulutamme kauhua. Pelko voi laukaista adrenaliinin vapautumisen, mikä johtaa kohonneisiin tuntemuksiin ja energian nousuun.

Toinen syy, miksi etsimme kauhua, on saada uusia kokemuksia. Esimerkiksi Apocalypse-kauhuelokuvat antavat meille mahdollisuuden elää vaihtoehtoisia todellisuuksia – zombiepesäkkeistä avaruusoliotartuntoja. Jotkut uudet kokemukset voivat jopa lisätä onnistumisen tunnetta, kuten vierailu pahamaineisessa kummitustalossa. Seikkailunhaluisuus tällä tavalla saa meidät tuntemaan olomme maallisemmiksi tai rohkeammiksi (puhumattakaan siitä, että se antaa meille kerskausoikeuksia).

Lopuksi, kauhuseuranta voi auttaa meitä (turvallisesti) tyydyttämään uteliaisuutemme ihmisen psyyken pimeää puolta kohtaan. Todellisessa elämässä meillä ei ehkä ole mahdollisuutta tutustua Hannibal Lecteriin.

Milloin voimme saada iloa kauhun kuluttamisesta?

Tutkimukset viittaavat siihen, että meillä on oltava psykologinen ”suojakehys”, jotta voimme nauttia kauhusta. Tällaisia ​​kehyksiä on kolme eri luokkaa.

1) Meidän on uskottava, että olemme fyysisesti turvallisia – turvakehys. Esimerkiksi vaikka elokuvan paha olento saattaa tehdä kauhistuttavia tekoja silmiemme edessä, voimme saada kauhusta mielihyvää niin kauan kuin uskomme, että paha olento on fyysisesti kaukana meistä eikä voi siten aiheuttaa meille vahinkoa. Jos kuitenkin alamme uskoa, että paha olento tulee ulos ruudulta satuttaakseen meitä, kokemus ei ole enää hauska.

2) Toinen suojakehysluokka sisältää irtautumisen – voimmeko psykologisesti irtautua kauhukokemuksesta. Kun näemme elokuvassa psykoottisen murhaajan jahtaavan veristä uhria, voimme aktivoida psykologisen irtautumisen muistuttamalla itseämme, että he ovat vain näyttelijöitä, ja näytöllä tapahtuu hienoa näyttelemistä.

3) Kolmas suojakehysluokka sisältää luottamuksemme kohtaamiemme vaarojen hallintaan ja hallintaan. Jos vierailemme esimerkiksi kummitustalossa ja realistisen näköinen, verenhimoinen zombi hyökkää meihin, voimme silti saada kohtaamisesta iloa, jos tunnemme itsevarmuutta vaaran voittamiseksi.

Tutkimukset viittaavat siihen, että näiden psykologisten suojakehyksien puuttuminen tällä hetkellä vähentää mieltymystä kauhuelokuvien kulutukseen, mikä saattaa selittää, miksi jotkut ihmiset pysyvät poissa pelottavista elokuvista, kirjoista tai tapahtumista.

Onko kauhun kuluttamisesta mitään hyötyä?

Rakastumisen katalysaattori: Tutkimukset viittaavat siihen, että kauhuelokuvan nauttiminen (esim. kauhuelokuvan katsominen, kauhuteemapuistossa käynti) yhdessä treffien kanssa voi helpottaa romantiikkaa.

Sosiaalisen siteen kanava: Kauhujen nauttiminen ryhmässä on loistava tapa luoda siteitä ja olla yhteydessä ystäviin ja perheeseen. Tutkimukset viittaavat siihen, että tällainen sitoutuminen liittyy oksitosiiniin, jota vapautuu usein pelottavissa tilanteissa.

Kauhujen jälkeinen rentoutuminen: Vaikka tunnemme itsemme erittäin kiihottuneiksi kauhukokemuksen aikana, kokemuksen positiivisen lopputuloksen jälkeen ilmaantuu helpotuksen tunne, mikä laukaisee endorfiinien vapautumisen aivoissamme.

 

Samankaltaiset artikkelit